BEN KOOPT

BEN KOOPT

Zullen de vastgoedprijzen dalen in 2023.

Zullen de vastgoedprijzen dalen in 2023.

2022 was een bewogen jaar en uiteraard bleef ook de vastgoedmarkt niet gespaard. In dit artikel willen we nagaan of de prijzen van vastgoed in 2023 zullen stijgen, stabiliseren of dalen. Volgens experts zullen de hoge energiekosten, de inflatie, de renovatieplicht en de verdere stijgende rente een vooral invloed hebben op de prijzen van energieverslindende woningen.

Zo’n kleine twee jaar geleden was er tijdens de coronacrisis een rush op woningen en werd er vaak stevig boven de vraagprijs geboden. Ondertussen is deze rush al een tijdje achter de rug en zien we dat je voor een woning in 2022 gemiddeld minder betaalde dan in 2021. Uiteraard zijn de woningen in euro’s duurder dan in 2021 maar indien we de prijzen corrigeren aan de inflatie, betaal je vandaag (januari 2023) effectief minder dan in 2021. De vraag is dus vooral of deze dalende trend zich zal verder zetten in 2023.

Of de prijzen ook in euro’s goedkoper zullen worden daarover zijn de meningen verdeeld bij verschillende experts. Men is het er wel over eens dat de stijging van de woningprijzen sowieso lager zal zijn dan de stijging van de inflatie. We mogen er dus vanuit gaan dat de reële waarde van woningen in 2023 verder zal dalen. Of de waarde ook in euro’s zal dalen valt moeilijk te voorspellen.

Deze reële daling zal in 2023 in twee snelheden gebeuren: energiezuinige woningen tegenover huizen met een slecht energielabel. De hoge energiekosten en de verplichte renovatie zorgen ervoor dat de vraag naar een goed energielabel steeds hoger wordt. Woningen met een laag energielabel zullen dus minder begeerd worden waardoor de prijs sneller zal dalen.

Volgens een artikel van Petra De Rouck (4 jan. 2023 – www.tijd.be) zijn er enkele uitdagingen voor de vastgoedmarkt in 2023:

De betaalbaarheid van vastgoed staat onder druk
  • De rente steeg van 1,38% (begin 2022) naar 3,38% (eind 2022)
  • De maandelijkse afbetaling van een lening van €250.000 is in een jaar tijd met €236,00 gestegen.
  • De energiekosten stegen = minder budget om krediet terug te betalen
  • Steeds meer mensen krijgen geen lening
  • De banken eisen een grotere eigen inbreng (vaak 10 tot 20%)
Renoveren is voortaan verplicht

In bepaalde gevallen ben je sinds 2023 verplicht om je woning energiezuiniger te maken. Hiervoor krijg je vijf jaar de tijd. Aangezien ook de prijzen in bouwmaterialen fors gestegen zijn is de verplichte renovatie, in combinatie met de hoge energiekosten, vaak een drempel om een woning met een laag energielabel te kopen.

Meer weten over de renovatieplicht? Lees dan het artikel ‘De Renovatie verplichting | 2023’.

Het asbestattest wordt een onderhandelingsdocument

Het asbestattest is sinds 23 november 2022 verplicht bij de verkoop van een woning die voor 2001 gebouwd werd. Het attest geeft aan of een woning asbest veilig is. Wanneer je voor de keuze staat om twee gelijkaardige woningen te kopen waarvan eentje vol asbest zit dan is de keuze snel gemaakt toch? Asbest verwijderen kan een zware kost zijn die zichtbaar niets bijbrengt aan de woning. In hoeverre verkopers het document zullen gebruiken om te onderhandelen kunnen we alleen maar afwachten.

Wil je mee weten over het asbestattest? Lees dan het artikel ‘Het asbestattest onder de loep’

Wil jij je pand verkopen? Bekijk hier hoe we te werk gaan.

Ken je iemand die zijn woning verkoopt? Contacteer ons en maak kans op een beloning tot €5000,00.

Bron: www.tijd.be

Waarom kiezen voor BenKoopt?

We willen je zo goed mogelijk informeren.

Het asbestattest onder de loep

Het asbestattest is een uniek attest dat sinds 23 november 2022 in bepaalde gevallen verplicht is bij de verkoop van woningen en gebouwen. Het bevat informatie over al dan niet ...

De Renovatie Verplichting | 2023

Sinds 1 januari 2023 is het in bepaalde gevallen verplicht om een woning te renoveren. Deze renovatieverplichting geldt enkel voor residentiele woningen (eengezinswoningen en appartementen) die vanaf 2023 zijn aangekocht ...

Zullen de vastgoedprijzen dalen in 2023

2022 was een bewogen jaar en uiteraard bleef ook de vastgoedmarkt niet gespaard. In dit artikel willen we nagaan of de prijzen van vastgoed in 2023 zullen stijgen, stabiliseren of ...

Aardgas verboden in nieuwbouw

Vanaf 1 januari 2025 wordt een aardgasaansluiting verboden bij nieuwbouw. De uitstap uit fossiele brandstoffen startte al enkele jaren geleden. Sinds 2021 mag je geen stookolieketel meer plaatsen in een ...

BEN KOOPT