BEN KOOPT

BEN KOOPT

Het asbestattest onder de loep.

Het asbestattest onder de loep.

Het asbestattest is een uniek attest dat sinds 23 november 2022 in bepaalde gevallen verplicht is bij de verkoop van woningen en gebouwen. Het bevat informatie over al dan niet aanwezige asbest in een gebouw. In het attest kan je nagaan welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat van de asbest is en of deze veilig kan verwijderd worden. Het attest wordt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) afgeleverd.

Heb ik een asbestattest nodig wanneer ik een pand verkoop?

Je hebt een geldig attest nodig wanneer

 • Je eigenaar van een gebouw of appartement bent en dit verkoopt of schenkt.
 • Het gebouw voor 2021 gebouwd werd
 • De oppervlakte van het gebouw meer dan 20m2 is
 • Het gebouw toegankelijk is

Heb ik een asbestattest nodig wanneer ik een pand verhuur of wanneer ik als eigenaar zelf in het pand woon?

Neen.  Om een pand te verhuren of te bewonen heb je momenteel nog geen asbestattest nodig maar vanaf 2032 zal dit veranderen. Elk gebouw dat voor 2001 gebouwd werd zal vanaf 2032 moeten beschikken over een geldig attest. Dit staat los van het feit of je de woning al dan niet verhuurt, verkoopt of er zelf in woont. Bij verhuur zal je vanaf 2032 het attest verplicht moeten voorleggen aan je huurders.

Hoe vraag ik een asbestattest aan?

 1. Contacteer een gecertificeerd asbestkundige
  Op de website van OVAM vind je een actuele lijst van bedrijven die over een certificaat beschikken om een asbestinventarisatie te mogen uitvoeren. Klik hier om de lijst te bekijken.

 2. De asbestdeskundige komt lang
  De asbestdeskundige bezoekt je pand en maakt een inventaris op. Tijdens de inspectie zullen er nooit wanden of vloeren beschadigd worden om asbest op te sporen. Er worden hoogstens zeer kleine beschadigingen gemaakt bij verdachte materialen.

 3. De asbestkundige bezorgt het attest
  Wanneer alle gegevens ingevoerd zijn vraagt de asbestdeskundige het attest aan bij de OVAM en bezorgt het bij ontvangst aan de eigenaar van de woning. Vanaf dat moment kan je ook online het asbestattest raadplegen via deze link.

Hoeveel kost de hele aanvraagprocedure?

De asbestdesukundige is vrij om zelf een prijs te bepalen. De prijs wordt in de meeste gevallen beïnvloed door de grootte van het gebouw, de ouderdom van het gebouw en of er al dan niet labo-analyses dienen te gebeuren. Voor een standaard gezinswoning zal de prijs in de meeste gevallen ergens tussen de €400 en €800 liggen (incl. BTW).

Naast de kosten voor de asbestdeskundige zelf, zal het OVAM een retributie van €50 factureren aan de asbestdeskundige. Deze zal uiteraard doorgerekend worden aan de klant.

Moet ik zelf het attest aanvragen wanneer ik mijn woning verkoop aan ‘Ben Koopt?’

Neen. Wanneer wij je woning kopen regelen en betalen we alle keuringen en attesten die nodig zijn voor de verkoop van je pand.  In totaal bespaar je hierdoor ongeveer €1750,00 en een heleboel kopzorgen.

Wil jij je pand verkopen? Bekijk hier hoe we te werk gaan.

Ken je iemand die zijn woning verkoopt? Contacteer ons en maak kans op een beloning tot €5000,00.

Verder Lezen? OVAM – Het Asbestattest

Bron: https://www.vlaanderen.be/het-asbestattest

Waarom kiezen voor BenKoopt?

We willen je zo goed mogelijk informeren.

Het asbestattest onder de loep

Het asbestattest is een uniek attest dat sinds 23 november 2022 in bepaalde gevallen verplicht is bij de verkoop van woningen en gebouwen. Het bevat informatie over al dan niet ...

De Renovatie Verplichting | 2023

Sinds 1 januari 2023 is het in bepaalde gevallen verplicht om een woning te renoveren. Deze renovatieverplichting geldt enkel voor residentiele woningen (eengezinswoningen en appartementen) die vanaf 2023 zijn aangekocht ...

Zullen de vastgoedprijzen dalen in 2023

2022 was een bewogen jaar en uiteraard bleef ook de vastgoedmarkt niet gespaard. In dit artikel willen we nagaan of de prijzen van vastgoed in 2023 zullen stijgen, stabiliseren of ...

Aardgas verboden in nieuwbouw

Vanaf 1 januari 2025 wordt een aardgasaansluiting verboden bij nieuwbouw. De uitstap uit fossiele brandstoffen startte al enkele jaren geleden. Sinds 2021 mag je geen stookolieketel meer plaatsen in een ...

BEN KOOPT